středa 27. července 2011

Volne pondeli, zatazeno --> vylet do Mediny mesta

Pondeli byl prvni den, kdy bylo temer cely den zatazeno. Navic v kombinaci s volnem.. nic lepsiho si clovek nemohl ani prat!!!

Vyrazili jsme tedy do centra mesta, podivat se na nejaky ten trh, zjistit, jestli jsou budouvy stale odratovane od revoluce a podivat se tam, kde tepe zivot:)

Bylo nas pet, taxik byl malej, ale tady to nicemu nevadi, zvladli jsme to!! Dojeli jsme na namesti 14.ledna 2011, coz pro me bylo fascinujici videt, jelikoz tady se odehravala revoluce v lednu a uz nekolikk tydnu po revoluci, se namesti oficialne prejmenovalo podle data revoluce. Cestou k medine (nesjstarsi cast mesta, znama hlavne svym trhem a turistickym prodavanim vseho) jsme mijeli nekolik budou oblezenych policisty a ostnatymi draty. Pred budouvou francouzske ambasady jsou dokonce stale jeste tanky a policajti s puskama v pozoru.

Navic jsme potkali mnozstvi ruznorodych prodejcu od cigaret, pres bryle, boty az po kaktusove necojako ovoce. Bylo nam vysvetleno, ze tito prodejci jsou velice nemile vnimani mistnimi obyvateli, jelikoz tim, ze jsou pred medinou berou potencionamni zakaznikum obchodnim prave v medine. v medine plati tvrde za pronajem, pred medinou neplati nic.. jenomze.. revoluce, nikdo nemuze nikomu nic zakazat ani vycitat, ted se muze temer vsechno..

Stejne tak jako kdyz se dojde na prostranstvi mediny. Ja si pamatuju, ze tady byli bontanky, kde jsme se osvezovali, nyni je tento prostor zastaveny krabicema jakozto prodejnimi pulty, hnout se neda nikde nic.

Vesmes jsme vsichni byli obleceni prijatelne, ne jako nektere turistky s kratasama a sotkama. Jenomze nase evropsky vypadajici vlasy a obliceje nas presto prozradili a brzo se nas ujali panove, co se nas snazili zatahnout do svych obchodu, ukazat nam nejkrasnejsi vyhlet v medine (pak za to chtel platit, tesne pred vstupem na strechu, i kdyz celou dobu co nas tahat ulickama vsude mozne tvrdil, ze neeeeeee). Presto jsme se diky nasi asimilaci s prostredim vyhli vecnemu pokrikovani mistnich, coz se neda rict o krataskovitych turiskach. Chudery byly po prvnich par krocich vytocene a nepricetne, nadavaly na Tunisko a Tunisany... Jojo, to je tak kdyz cesi jedou na dovolenou a netusi presne kam.. a pak se divili, ze ja jim rozumim, jsem z Cech a v lete jsem oblecena v dlouhych cernych kalhotech a sedem tricku.. clovek se holt rychle uci a prizpusobuje prostredi, kde zije...

Žádné komentáře:

Okomentovat