čtvrtek 7. července 2011

Byt evropska zena v Tunisku?? stereotypy vladnou svetu!!

V Tunisku jsem byla kdysi davno na dovolene, o arabske kulture jsem slysela hodne veci.. ale dokud clovek nezije a nekomunikuje s domorodci, nevi o co se jedna..

Moje mega rychle baleni - behem 3 hodin vybalit kufry z Prazskeho bytu a sbalit kufr do 20!!! kg do Tuniska - se ukazalo jako mensi propadak a ukazka nedostatecne pripravy.

Podle pokynu jsem si zabalila pouze obleceni, ktere spis zahaluje nez odhaluje a je spis delsi nez kratsi. Vzhhlem k nemoznosti nakupovani tohoto typu obleceni jsem nechala doplneni garderoby az na sem. Osudova chyba!!!

Vic jak polovina meho obleceni je nevhodna, jelikoz je "barevna". Barvy v Tuisku vesmes nejsou vitane, jedine co se v pohode toleruje je cerna, hneda, seda, bila a tmave modra. Jine "barvy" pouze pritahujou nemilou pozornost.

Nejhorsi je, ze tento fakt se nevztahuje pouze na obleceni, ale i na barvy aut, ktere jezdi kolem. Vyskytuji se zde z 80% auta cerna (nechapu v tom vedru:/), 15% auta bila ( vetsinou uprchlych Lybijcu, kteri zde nejsou mpc v oblibe) a zbytek jsou prave ruzne hnede atd.. Ja za celou dobu videla JEDINE cervene auto. nakonec dalsi skupinou mimo jsou taxiky, ktere jsou krasne viditelne zlute.. a ze jich je pozehnane!

Zpatky k obleceni. I kdyz je umornz vedro, normalni obleceni znamena dlouhe tmave kalhoty rifloveho typu, tricko nebo tunika s kratkymi (pro nas stredne dlouhymi) rukavy. Podpatky se nosi docela casto, ale jakmile jsou v kombinaci se sukni nebo kratsimi kalhotami, vyvolavaji poprask.

Poprask typu troubeni od aut, vice ci mene pochlebnych nebo urazlivych poznamek na nasi osobu, az neprijemne zirani, usmevy od panu, opovrzlive pohledy od dam.. ale nikdy nic nebezpecneho!!!!

Podle rozhovoru s mladymi tunisany jsou turisti hodne vitani jelikoz se rika, ze prijeli vyzkouset tuniskou naturu na vlastni kuzi, takze i pocet sexualnich nabidek se tomu vyrovnava s druhem a barvou obleceni.

Zajimave je, ze Tunisko jako zeme, ktera o sobe tvrdi, jak je emancipovana a liberalni vuci postaveni zen ve spolecnosti, ma stale velke rozdily ve vnimani role zeny a jejiho vyjadrovani navenek.

Vetsina mladych holek satky nenosi, naopak v lepsich ctvrtich jsou videt i modely, ktere clovek v lete u nas vidi normalne - tilka, topy, sukne, saty... ale nikdy minisukne!!!

Pak je tady druha skupina zen, ktere nosi satkem zahalene vlasy, ale zbytek obleceni je vicemene moderni zalezitost, dokonce i barvy jsou povolene!!! napr. vyblita zelena:)

No a posledni cast zen, zahalene od hlavy k pate, nic jineho nez cerna maximalne v kombinaci s bilou. V Tunisku zeny zakryvaji pouze vlasy, oblicej je videt cely. Na jihu jsme se setkali i s verzi burka, neboli ze jsou videt pouze oci. Minuly tyden jsem se v obchodnim centru v Tunisu setkala s nejvic advanced verzi, kdy zenska mela zahaleny cely oblicej.. nechapu, jak neco videla, ale normalne hlidala deti, bavila se s lidmi kolem.. v tu dobu jsem to byla ja, kdo ziral jak padly z visne.

Podle vysvetleni to, jestli zeny nosi satek je jejich rozhodnuti v okamziku, kdy prijmou za sve 100% islamskou viru. Od toho okaziku uz ho sundat nemusi. Presto neplati, ze holky co satek nenosi jsou neverici. Naopak, je zde 10% vericich praktikujicich a 100% verich. Minuly rezim za Bourghiby dokonce zakazoval noseni satku na verejnosti..

Kazdopadne bych nechtela byt zena v arabske spolecnosti, zavisla na muzich, chodila v jejich doprovodu na plaz, abych nebyla povazovana za lehce dostupnou spolecnici, cekala vedle nich ve fronte na alkohol, jelikoz ja ho kupovat nemuzu, abychj nepohorsila okoli a hlavne... byla v lete, v nejvetsich parakach zahalena od hlavy k pate, kdyz chlapi vedle me muzou mit kratasy a normalni tricko... Miluju Evropu!!

Žádné komentáře:

Okomentovat