úterý 2. srpna 2011

Ramadan zacal, vsichni sili

O Ramadanu jsme sliseli od zacatku naseho pobytu, neskutecne pribehy o tom jak se cely den vsichni posti, zadna voda, jidlo, cigarety.. navic v tomto vedru!!

Tyden pred Ramadanem byly vsechny obchody vykoupeny. Lidi nakupovali zasoby jidla a piti, jelikoz tento mesic je typicky tim, ze jakmile se postite pres den, vecer a v noci zacinaji ty prave hody, travite cas vecere spolu s rodinou, navstevujete se s pribuznymi, prateli. Spousta mladych Tunisanu se chvastala, ze Ramadan dodrzovat nebudou a nebo ze budou drzet, jenom budou porad kourit a pit. V cem je pak smysl nejist, kdyz uz ostatni je poruseno? Zajimave je, ze jeden z techto lidi se hned prvni den Ramadanu poctive postil. Poznali jsme to tak, ze k nam neprisel s cigaretou v ruce a byl neskutecne nervozni a jedine mene lichotive slovo zpusobilo jeho vybuch. Pak se chvili uklidnoval a byl zase v pohode.. protoze vedel, ze za hodinu uslysi chlapika z mesity a bude se moct napit vody.

Ramadan ovsem znamena i zkraceni pracovni dobu pro uplne vsechny, vcetne tech, co dosud nemeli letni pracovni dobu jako ja:) tzn., ze ted cely Tunis konci a zacina ve stejnou dobu. Coz ve sve podstate znamena to, ze se v jednu dobu na ulici pohybuje vicel idi, ze v obchodech je vice lidi a ze moje navsteva Monoprix, ktera pravidelne zabirala 10 minut nyni znamena pul hodiny navic stravene ve fronte s nakupem poslednich zbytku potravin.

Ja jsem se na ramadan nedala, mozna zkusim pozdeji, az nebude takove vedro. Stacilo, ze jsem si jednou zapomela lahev s vodou do prace a cestou jsem sebou malem svihla:/ V praci se me ptali, jestli ramadan drzim, ja na to ze ne - nejsem muslim. Hned velke pohorseni a ze se pry taky musim postit nebo to alespon zkusit atd. Se slovy, ze to chci zkusit jsem odesla schovat vodu na stole u sebe v kancelari. Sice ramadan nedrzime, ale snazime se maximalne respektovat mistni, ze pred nimi nejime, jidlo nemame nikde vystavene, uz mam i vodu schovanou:)

Horsi je situace na byte. Je nas tam 6, z toho dva co ramadan drzi. Dohodli jsme se, ze se nebudeme nijak omezovat, prece jenom je to nas byt, ktery s Tuniskem ma maloco spolecneho, jelikoz je neskutecne mezinarodni. Po praci jsme se normalne vsichni sesli u stolu, 4 obedy, 2 bez niceho. Az na to, ze obe holciny stravily odpoledne tim, ze varily a chystaly si salaty a testoviny na veceri. V tu chvili jsem neskutecne obdivovala jejich vuli to jidlo po priprave schovat a ani se ho nedotknout!! Jedna holcina rikala, ze hlad neni tak hrozny, ale zizen! Ze nemuze ani poradne mluvit, jak se ji lepi jazyk na patro.

Nejlepsi byly posleni minuty, kdy obe slecny napjate cekaly pred svym talirem, vedly radoy nezavaznou konverzaci a cekaly, az se ozve mesita s oznamenim o ukonceni dnesniho pustu. V jednu chvili uz holky mely slysiny, ale to prave oznameni bylo hodne slysitelne a hoooodne dlouhe!! Bohuzel, holky toho moc nesnedly, jelikoz si zaludky zaplnily veskerou vodou a colou co pily asi pul hodiny:)

Žádné komentáře:

Okomentovat