středa 27. července 2011

Volne pondeli, zatazeno --> vylet do Mediny mesta

Pondeli byl prvni den, kdy bylo temer cely den zatazeno. Navic v kombinaci s volnem.. nic lepsiho si clovek nemohl ani prat!!!

Vyrazili jsme tedy do centra mesta, podivat se na nejaky ten trh, zjistit, jestli jsou budouvy stale odratovane od revoluce a podivat se tam, kde tepe zivot:)

Bylo nas pet, taxik byl malej, ale tady to nicemu nevadi, zvladli jsme to!! Dojeli jsme na namesti 14.ledna 2011, coz pro me bylo fascinujici videt, jelikoz tady se odehravala revoluce v lednu a uz nekolikk tydnu po revoluci, se namesti oficialne prejmenovalo podle data revoluce. Cestou k medine (nesjstarsi cast mesta, znama hlavne svym trhem a turistickym prodavanim vseho) jsme mijeli nekolik budou oblezenych policisty a ostnatymi draty. Pred budouvou francouzske ambasady jsou dokonce stale jeste tanky a policajti s puskama v pozoru.

Navic jsme potkali mnozstvi ruznorodych prodejcu od cigaret, pres bryle, boty az po kaktusove necojako ovoce. Bylo nam vysvetleno, ze tito prodejci jsou velice nemile vnimani mistnimi obyvateli, jelikoz tim, ze jsou pred medinou berou potencionamni zakaznikum obchodnim prave v medine. v medine plati tvrde za pronajem, pred medinou neplati nic.. jenomze.. revoluce, nikdo nemuze nikomu nic zakazat ani vycitat, ted se muze temer vsechno..

Stejne tak jako kdyz se dojde na prostranstvi mediny. Ja si pamatuju, ze tady byli bontanky, kde jsme se osvezovali, nyni je tento prostor zastaveny krabicema jakozto prodejnimi pulty, hnout se neda nikde nic.

Vesmes jsme vsichni byli obleceni prijatelne, ne jako nektere turistky s kratasama a sotkama. Jenomze nase evropsky vypadajici vlasy a obliceje nas presto prozradili a brzo se nas ujali panove, co se nas snazili zatahnout do svych obchodu, ukazat nam nejkrasnejsi vyhlet v medine (pak za to chtel platit, tesne pred vstupem na strechu, i kdyz celou dobu co nas tahat ulickama vsude mozne tvrdil, ze neeeeeee). Presto jsme se diky nasi asimilaci s prostredim vyhli vecnemu pokrikovani mistnich, coz se neda rict o krataskovitych turiskach. Chudery byly po prvnich par krocich vytocene a nepricetne, nadavaly na Tunisko a Tunisany... Jojo, to je tak kdyz cesi jedou na dovolenou a netusi presne kam.. a pak se divili, ze ja jim rozumim, jsem z Cech a v lete jsem oblecena v dlouhych cernych kalhotech a sedem tricku.. clovek se holt rychle uci a prizpusobuje prostredi, kde zije...

Na plazi jako doma

Tento vikend byl luxusni, jelikoz i pondeli bylo volne:)) (statni svatek!). Sobotu jsme krasne proflakali, spali, nakupovali, varili si, kecali s kamosema.. a v nedeli vyrazili na plaz. Bohuzel, ceska predstava toho, ze dojedeme k vode, na plazi roztahnu deku, na ni lehnu a stridave travim cas na dece nebo ve vode.. je uplne mylna u mistni tuniske mladeze..

Ve 12 hod jsme dorazili do Hammametu, do jakehosi plazoveho klubu Pinna Beach, kde jsme se museli najit na seznamu rezervovanych hostu!!! Dobu jsme u vchodu stali jako trubky, nic nechapajici a panove zvucne a hlucne gestikulujice ignorovali nase dotazy : Co se deje?!. Pak jsme zjistili, ze se snazili vyjednat dalsi mista pro 4 kamose, z 12 na 16. Jsem myslela, ze me streli, kdyz vezmu v potaz, ze ten kus plaze osazeny stolky a zidlemi je prazdny a presto se musi delat minimalne 3 dny dopredu rezervace:/

Navic jsme prijeli v takovou blbou dobu, ze bylo poledne, meli jsme hlad, zizen.. jenomze mili hlidaci vsechno pripravene jidlo z nasich batohu vyhazeli. coz me docela nastvalo, jelikoz je konec mesice a ja jsem bez penez, peclive jsem si pripravovala ten obed a ted si budu muset neco predrazeneho koupit tady. Aspon se mi povedlo propasovat hroznove vino, tak jsme prezili na ovocne mise za 260kc (meloun, bily meloun, brosev, cena v Monoprix zhruba 35kc!!). Vodu jsme meli jedinou 1.5L lahev pro 5 lidi.. za 70 kc, no nekup to!!! A ta moje flaska za 2kc lezela v odpadaku:/

Nakonec jsme se prece jenom dostali na tu vysnenou plaz, dokonce nam dali lehatka s mekkou matraci!! :), a konecne zacal vikend. Plaz krasna, voda slana, pohodicka. Sprchy meli nejblizsi na vedlejsi plazi, tak jsme se tam propasovali decentne.. a pri cekani na sprchu (resp; tech nekolik kapek tekoucich ruznymi smery) jsem zazila sok v podobne lidi mluvicich cesky!!! a hodne lidi!!! decentne jsem zachovala oblicej mistniho obyvatele (byla jsem opalenejsi jak oni!!!) a ze zvedavosti se sla podivat do hoteloveho arealu.. a nemohla jsem verit vlastnich ocim.. ze jsem to znala:) Byl to totiz hotel, kde jsme s nasima byli pred par lety na dovolene. Dokonce vsichni stale meli svitive zlute pasky All inclusive, ktere mame doma jeste na pamatku. V tu chvili jsem zalitovala, ze jsem ho nemela s sebou, mohla jsem si dojit pro piti a netrpet tou predrazenou vodou!! Jedina vec se tam za celou dobu nezmenila, vsechno pro starem.. mozna jenom, ze ten jediny zachod na plazi, co byl pro hotelove navstevniky ma ted zvysenou kapacitu i pro navstevniky naseho plazoveho klubu...

Mame noveho spolubydliciho!!

Po mesici krasneho zivota ve ctyrech u nas na byte jsme konecne dostaly noveho spolubydliciho! Nase cesko-nemecko-argentinsko-americke rady rozsiril Mohammed z Egypta.

Nas zivot se nam libil, presto jsme od AIESECaru kazdou chvili slyseli, ze k nam na byt prijede bydlet holcina z Madarska, nic, pak Srbsko, nic, Indie, nic, Chorvatsko.. a zase nic.. jelikoz tyto informace o nasich budoucich spolubydlicich prisla ve fazi, kdy jeste nebylo nic potvrzeneho.. takze nase pripravy a nadeje vzdycky pohasly. Az nyni:)

Mohammed mel dorazit o pulnoci v sobotu v noci. Jelikoz jsem byla kontaktni osoba u nas na byte, nevadilo mi cekat:) pak jsem se od Caro, spolubydly dozvedela, ze letadlo ma zpozdeni a Mo dorazi ve 3 hodiny na tetiste.. hmm, pak mi volal Amine, at je dojdu do mesta vyzvednout ve 3h15, ze by to meli stihnout a ze mi zavola. OK; tedka uz jdu spat, budik na 3h15 (budou mit stejne zpozdeni).. Budik zvonil, ja stejne poradne nespala jak jsem se bala, abych nezaspala.. Amine volal ve 4h15!!! tak jsem se sla prevlect a v noci, uplne tme jsem sla kousek do mesta, asi 8 minut, ale hodne dlouhych minut!! Jedine auto v okoli, takze pohoda.

Chudak Mohammed nemel zadne rozmenene penize a nas nikoho nenapadlo tohle resit, tak sem dalsi den pesky (nemel na taxika:/) az na letiste.. 4 hodiny cesty.. cos autem, bez provozu a tuniskym stylem rizeni je za 10 minut.. a prej ani nemel nic k piti, jelikoz nakupovat nemohl a od nas si nechtel bez dovoleni brat..


úterý 19. července 2011

Prepadly nas chute.. na palacinky!!


Uz tyden mluvime o tom, jak bysme si daly vyborne palacinky s nutelou.. a dneska jsme konecne prestaly jenom mluvit!!! Nakoupily jsme mouku 1kg za 7 kc, mliko za 14 kc, vejce mame doma a nutelu za 90kc nahradila tuniska verze nutely za 45 kc. palacinek mame mnoho, nutela jeste zbyla, vsichni se najedli a jeste nam zbylo na snidani a na veceri a na snidani a mozna i na veceri.

Velice prijemne bylo travit cas v kuchyni na skype s Jirikem!!! P.S. pocitac je schovany za mnou na kuchynske lince:))

pondělí 18. července 2011

Nova zavislost, melouny a plaz.

Vikend jsme nemohli stravit jinak nez spanim a valenim se na plazi, ze :)

Kluci nas zatahli nekam na sever, jmeno mesta si fakt nepamatu, nejak Gharth El neco.. pry je to nejkrasnejsi plaz na svete, panenska priroda, ciste more, malo lidi, atd.. no tak jsme se neskutecne naladily, natesily a vyrazili.

Cesta trvala asi hodinu, dojeli jsme do mesta, ktere snad ani nezna internet, jenom luxusni auta:) a krasnou plaz. Plaz, kde jsme vylezli byla sice plna lidi, ale opravdu krasna, more hezke, super!! Jenomze kluci tunissti ze neeee, tady nezustaneme, pujdeme po okraji mori po ceste vedle utesu asi 20 minut dal a dojdeme na tu pravou krasnou plaz!! Tak jsme sli, splavene, v zabkach v pisku :/ az jsme dorazili na misto. Neverili jsme vlastnim ocim, Tunisani kluci taky ne.. plaz byla skareda, vsude same odpadky, lahve, papiry.. no rozhodne nic panenskeho:) Rozhodli jsme se zustat, vyuzit ten maly relativne cisty placek.. Aspon jsme se jako holky (4 z 10 pritomnych) nemusely omezovat pri koupani:)

Cesta zpatky trvala tri hodiny, jelikoz dalnice byla zacpana, jako by vsichni najednou v nedeli vecer cestovali zpatky do velkomesta, jak prekvapive:)))) Mely jsme mega hlad, tak jsme se cestou stavili na pizzu a koupili si mega meloun, 18 kilo!!! s tim ze jedno kilo v prepoctu stoji 4 Kc!!! Na to, jak je tady vsechno stejne drahe nebo drazsi, domaci produkty vedou na zebricku cenove prijatelnosti. No, dneska je pondeli a vetsina melounu je snedena. V prumeru sporadame ve trech 10 kg melounu denne, to zni desne!! ale za ty prachy:))

Oproti kilu hroznoveho vina za 50kc/kg nebo bananum za 45 kc/kg.. neber to ;)

Uz nikdy vic moje cervene kalhoty!!!

Cervene kalhoty.. zdaly se idealni, vysoky pas (muzu se predklonit a nebat se pranyre na ulici), delka do pulky lytek - idelani!!! Az na tu BARVU!! V prvnich dnech meho pobytu jsem si chytre tyto kalhoty vzala na sebe s ladicimi cervenymi botickami na podpatku... nejvetsi chyba v tu doby, auta malem nabouraly a temer ani kousek cesty domu jsem nesla sama, jak se na me lepily veskery individua... ted jsem si rekla, ze kdyz jsem za pobyt tady chytila nejakou tu barvu, ze neni okamzite videt, ze jsem bila = turista, ze zvladam doterne vsudypritomne otrapy, tak ze si cervene kalhoty dnes vezmu na sebe v kombinaci s tmavym trikem a bez podpatku, ze to projde nejak, do prace a z prace, pohoda..

Jenomze!! Jakmile jsem prisla do prace (bez zadnych extra zazitku!!!) me sef popadl za ruku a ze se jdem projet.. ok... jeli jsme na jeden z projektu co ma (stavi a pak rozprodava nemovitosti).. ok, v 8 hodin, proc ne... Na stavbe jsem za nim chodila jak ocasek, pak ze pujdem na jidlo... plat tunisien.. uz jsme tam jednou byli, v soku jsem byla jeste dva dny... a ted znova.. no dobre..

Le plat tunisien se dela v takove male dire do zdi, kde maji panove udelany pult s jednotlivyma prisadama typu rajcata, olivy, brambory, okurky.... co si reknete, to vam daji na talir (rukama!!!), zalijou olivovym olejem, pridaji napul syrove vejce a je to. Dulezite je, ze se k tou ji jenom bageta a to cele rukama.. uffff. navic ve stoje, jelikoz jedine co tam je je kus pultu podel zdi a dva male barove stolky venku.

Nez sef vystal frontu vevnitr, ja cekala venku (sami chlapi vevnitr:) ) samozrejme jsem se snazila byt nenapadna, coz v cervenych kalhotech moc neslo:( videla jsem a citila jsem veskere pohledy, jeden sarsi pan dokonce chvilema zapominal kousat, jak na me civel. No, 15 min stani venku a cekani, celkove jsem v celem okoli napocitala 5 dam, co prosly kolem, zahalene v satku, dostala jsem 2 telefonni cisla :) a nahle zjistila, ze jsme ve starsi odlehlejsi ctvrti, ktera je jeste starsi, konzervativni, kde zeny travi zivot doma a odhaleny kotnik je uz temer urazejici... a ja ve svych cervenych kalhotach..

snazila jsem se vyfotit jak vypada jidlo samotne a jeho pojidani, jelikoz se mi chvilema delalo spatne, kdyz panum padaly kousky jidla od pusy a utirali se do rukavu.. a me meli za trubku, kdyz jsem si vyzadala vidlicku... (omluva za kvalitu, mobil...)

Nase prvni faux pas....

No, i kdyz se se spolubydlicima snazime sebevic o poznavani tuniske a arabske kultury, jsou stale okamziky, kdy si neuveodmime kde jsme a ze nektere veci nemusi byt uplne nejlepsi delat:)

Asi jen tak nezapomenu na jedno venkovni posezeni se sklenickou v ruce... blizilo se auto, kluci na me: Hana, vino!! no a co a udelala? tomu dotycnemu sklenicku podavala.. a pritom jsem ji mela schovat, jelikoz alkohol na verejnosti neneneneeeee. Vsechno musi byt v cernych plastovych pytlech, schovane, neviditelne... i kdyz kazdy vi uplne presne co v takovych taskach je, jelikoz na nic jineho se epouzivaji..

Dnesni pribeh neni muj, ale Caro, moji spolubydlici z Nemecka.. Jelikoz jsme se vcera nasmaly nad youtube videama Ahmeda, mrtvyho teroristy (pro neznale http://www.youtube.com/watch?v=neTsQng-70o). No a Caro nenapadlo nic jineho nez to video dneska ukazat svym kolegum (Tunisanum!!!) v praci, jelikoz o Ahmedovi pry nikdy neslyseli... smali se jenom kvuli tomu, ze se Caro smala, ale do konce pracovni doby s ni nepromuvili..

Ohledne diskuse na tema jestli jsou v Tunisku prostitutky a jak je pozname, kdyz nejsou na silnicich radsi psat nebudu...

A posledni priklad jako ponauceni... musim si davat pozor na to, o cem vyparvim, ze jsem nekde videla/slysela/zazila, ze bylo neskutecne nechutne.. Jelikoz se neco podobneho muze najednou objevit jako naprosto normalni zde v teto zemi... Se sefem jsme jeli v aute, prisla rec na prodej masa ve venkovnich stancich, zakrvacene, s mouchama vsude kolem.. Rikala jsem jak to je silene, vzdyt maso muze byt zkazene etc.. a co se nestalo, hned dalsi ulici co projizdime byla plna "stanku" s venku visicim masem sotva zabitych ovci. Nekde s hlavou, nekde bez hlavy, nekde jeste s kuzi, nekde uz bez kuze.. Nekde s hodne mouchama, nekde s malo mouchama.. tak jsem sklapla a jenom neuveritelne koukala s otevrenou pusou...

sobota 16. července 2011

Je nas tady vic:)

Ve ctvrtek jsem mela tu cest potkat se s dalsimi stazisty v Tunisu. Jsou to 3 holceny, jedna z Maroka, druha z Taiwnu a treti z Ciny. Potkali jsme se kdyz tady byli teprve jeden den, takze jsme chapali jejich vydeseny vyraz a obavy kamkoli se vydat dal samy. Holky byly totiz velice letne a turisticky oblecene - kratasky a tilka. Pozdvyzeni pro mistni osazenstvo. My vedle nich v dlouhych cernych kalhotach a relativne zahalujicim tricku, naprosto bez povsimnuti:)

Celkove byly holky hodne vykolejene. A presne v tu chvili jsem s uvedomila kolik veci uz mam za sebou, kolik toho vim o Tunisku, zvycich, psanych a nepsanych pravidlech atd.. a stejne, kolikrat jsem jeste prekvpena a zaskocena, kdyz se neco zajimaveho/neocekavaneho stane.

Presto jsem neponaucitelna a mam rada svoje cervene kalhoty... chyba nejvetsi!!

čtvrtek 14. července 2011

Prazdniny v praci a vikend na plazi

Praci jsem sice dostala jinou a novou, o hodne zajimavejsi, presto pracovni nasazeni se extra nezmenilo, jelikozp razdniny vladnou Tunisku!!

Sef je typicky Tunisan v tom, ze vetsinu pracovnich zalezitosti resi na kafi. V mem pripade to znamena, ze temer kazdy den, nekdy i dvakrat denne, navstivime mistni kavarny s prijemnou klimatizaci a po rozebrani toho, jak je vedro, jaky je vyvoj politicke situace v Tunisku, se dostaneme na pracovni tema, kdy se dohodneme co budem delat dal. Ve vetsine pripadu musi sef nekam nekomu zavolat aby bylo, dalsi den se pta me, jestli uz jsem tam volala a ja prekvapena ziram na to ze jsem nejak mela volat, kdyz to mel udelat on.

Nejlepsi byla dnesni situace jako priklad zivota cizince v Tunisku.. Neco jsem po sefovi potrebovala, ptala se to s Mohamedem domluvil.. Na to se na me podoval jak na trotla, ze se prece vcera na kafi vsichni prede mnou domluvili, ze to nebude delat Mohamed, ale jeho kolegyne a ze ja mam nastarosti to zaridit... nez mi doslo o co jde, jenom jsem na nej vyvalene koukala a snazila se sesrotovat o co jde.. no a pak mi to doslo.. ano, domluvili "jsme" se tak, az na to, ze to byla ta cast konverzace, kde ja pocitala pavouky na stene, kdyz se prede mnou bavili arabsky..

a tak dto dopada neustale... stacime at v nasi pritomnosti mluvi francouzsky popr. anglicky, stejne po chvili skonci u arabstiny a pak nam stazistum vycitaji, ze se bavimej enom s nima.. az na to, at se mezi sebou bavime jakkoli, tunisani vzdy porozumi.. ne jako my:(

kazdopadne prace je tedka zajimava, neni to ze bych se strhala, resp. i kdyz si rikam o praci nebo rikam co pujdu udelat, dostane se mi odpovedi ze to mam nechat na zitra, ze dneska uz nepracujem (je teplo!! - tuniska odpoved na vsechno tykajici se prace a zivota odpoledne).

Tak jsme vyrazili o vikendu na plaz.. plaz patrici k jakemusi klubu, tzn. ne pristupna vsem:) stejne tam byl velbloud na plazi, potom kun.. a my:)

neděle 10. července 2011

Vedro na zhebnuti.. I domorodci odmitaji pracovat

Ctyricitky na dennim poradku, bezvetri... vrazedne pocasi na to sedet v kancelari bez klimatizace..

Tunisani dokazou vest dlouhe rozhovory o tom, jake je dneska vedro a ze je normalni ze ja jako cizinec si na to musim zvykat a ze oni jsou zvykli. Presto kazde uvitani zacina slovy: Boze, to je vedro.. si trochu protireci.

Kazdopadne v Tunisku plati tzv. letni pracovni rezim. Ne jenom, ze je zkracena pracovni doba, jelikoz v tom vedru se prece neda pracovat!!! ale i produktivita je hodne nizko.

Jeden pribeh za vsechny: V patek jsem potrebovala ziskat materialy od jedne holciny, co v praci pracovala nekdy pred rokem, tak ze ji se sefem zavolame. Holcina opakovane telefon nebrala, tak se sef ptal: co ted? ja na to: jdem delat neco jineho! on na to ze neeeee, jdeme na kafe! Tak jsme se sebrali a jeste se sekretarkou sli na kafe, kde jsme stravili hodinu a pul, koupil mi pohar, tak jsem se trochu schladila.. Kdyz jsme se vratili do prace, jsem rikala, ze jdu jeste neco dodelat.. Se na me podivali jak na podivina, co blbnu.. a pry at to necham na pondeli, ze prece posledni hodinu v patek nebudu nic delat... Tak jsem si sla sednou k sobe do kanclu a pripravila si aspon ty veci na pondeli:)

Obecne Tunisani nejsou nejefektivnejsi pracovni narod, sami to o sobe tvrdi a jeste jsou na to pysni!!

Na jednu stranu jsou radi, ze nas cizince tady maji, na stranu druhou jsou z toho nervozni, jelikoz jim nabouravame pracovni moralku a dokazujeme, ze i v teple se da neco delat.

Co mi stale vrta hlavou je to, ze i kdyz tady maji takove vedro, stale chodi v dlouhych kalhotach a trikach/kosilich s dlouhymi rukavy... jelikoz nechteji aby byli tolik opaleni... achjo:)

čtvrtek 7. července 2011

Byt evropska zena v Tunisku?? stereotypy vladnou svetu!!

V Tunisku jsem byla kdysi davno na dovolene, o arabske kulture jsem slysela hodne veci.. ale dokud clovek nezije a nekomunikuje s domorodci, nevi o co se jedna..

Moje mega rychle baleni - behem 3 hodin vybalit kufry z Prazskeho bytu a sbalit kufr do 20!!! kg do Tuniska - se ukazalo jako mensi propadak a ukazka nedostatecne pripravy.

Podle pokynu jsem si zabalila pouze obleceni, ktere spis zahaluje nez odhaluje a je spis delsi nez kratsi. Vzhhlem k nemoznosti nakupovani tohoto typu obleceni jsem nechala doplneni garderoby az na sem. Osudova chyba!!!

Vic jak polovina meho obleceni je nevhodna, jelikoz je "barevna". Barvy v Tuisku vesmes nejsou vitane, jedine co se v pohode toleruje je cerna, hneda, seda, bila a tmave modra. Jine "barvy" pouze pritahujou nemilou pozornost.

Nejhorsi je, ze tento fakt se nevztahuje pouze na obleceni, ale i na barvy aut, ktere jezdi kolem. Vyskytuji se zde z 80% auta cerna (nechapu v tom vedru:/), 15% auta bila ( vetsinou uprchlych Lybijcu, kteri zde nejsou mpc v oblibe) a zbytek jsou prave ruzne hnede atd.. Ja za celou dobu videla JEDINE cervene auto. nakonec dalsi skupinou mimo jsou taxiky, ktere jsou krasne viditelne zlute.. a ze jich je pozehnane!

Zpatky k obleceni. I kdyz je umornz vedro, normalni obleceni znamena dlouhe tmave kalhoty rifloveho typu, tricko nebo tunika s kratkymi (pro nas stredne dlouhymi) rukavy. Podpatky se nosi docela casto, ale jakmile jsou v kombinaci se sukni nebo kratsimi kalhotami, vyvolavaji poprask.

Poprask typu troubeni od aut, vice ci mene pochlebnych nebo urazlivych poznamek na nasi osobu, az neprijemne zirani, usmevy od panu, opovrzlive pohledy od dam.. ale nikdy nic nebezpecneho!!!!

Podle rozhovoru s mladymi tunisany jsou turisti hodne vitani jelikoz se rika, ze prijeli vyzkouset tuniskou naturu na vlastni kuzi, takze i pocet sexualnich nabidek se tomu vyrovnava s druhem a barvou obleceni.

Zajimave je, ze Tunisko jako zeme, ktera o sobe tvrdi, jak je emancipovana a liberalni vuci postaveni zen ve spolecnosti, ma stale velke rozdily ve vnimani role zeny a jejiho vyjadrovani navenek.

Vetsina mladych holek satky nenosi, naopak v lepsich ctvrtich jsou videt i modely, ktere clovek v lete u nas vidi normalne - tilka, topy, sukne, saty... ale nikdy minisukne!!!

Pak je tady druha skupina zen, ktere nosi satkem zahalene vlasy, ale zbytek obleceni je vicemene moderni zalezitost, dokonce i barvy jsou povolene!!! napr. vyblita zelena:)

No a posledni cast zen, zahalene od hlavy k pate, nic jineho nez cerna maximalne v kombinaci s bilou. V Tunisku zeny zakryvaji pouze vlasy, oblicej je videt cely. Na jihu jsme se setkali i s verzi burka, neboli ze jsou videt pouze oci. Minuly tyden jsem se v obchodnim centru v Tunisu setkala s nejvic advanced verzi, kdy zenska mela zahaleny cely oblicej.. nechapu, jak neco videla, ale normalne hlidala deti, bavila se s lidmi kolem.. v tu dobu jsem to byla ja, kdo ziral jak padly z visne.

Podle vysvetleni to, jestli zeny nosi satek je jejich rozhodnuti v okamziku, kdy prijmou za sve 100% islamskou viru. Od toho okaziku uz ho sundat nemusi. Presto neplati, ze holky co satek nenosi jsou neverici. Naopak, je zde 10% vericich praktikujicich a 100% verich. Minuly rezim za Bourghiby dokonce zakazoval noseni satku na verejnosti..

Kazdopadne bych nechtela byt zena v arabske spolecnosti, zavisla na muzich, chodila v jejich doprovodu na plaz, abych nebyla povazovana za lehce dostupnou spolecnici, cekala vedle nich ve fronte na alkohol, jelikoz ja ho kupovat nemuzu, abychj nepohorsila okoli a hlavne... byla v lete, v nejvetsich parakach zahalena od hlavy k pate, kdyz chlapi vedle me muzou mit kratasy a normalni tricko... Miluju Evropu!!

středa 6. července 2011

Desinfekce bytu alias chceme zit jako lidi!!

Urcite jste postrehli veskere pribehy tykajici se bytu a nasich milych vsudypritomnych milacku svabu... pokud se vam tyto pribehy libily, musim vas sklamat, je jim KONEC!!!

Vcera probehla totalni dezinfikace bytu, chemie je citit jeste ted uplne vsude, vsechno je krasne a ciste, vyhazeli jsme stare veci po nasich predchudcich, vsechno umyli, vydezinfikovali...

Clovek by netusil, ze se dokaze prestat stitit tech rychle behajicich potvor a ze v nich nakonec najde krasne zalibeni... kdyz umiraji!!

Pracovni nasazeni nam vydrzelo do uplneho vecera, kdy jsme si s neskutecnou ulevou vsichni sedli do nove ziskaneho salonku a dali si nasi prvni spolecnou veceri v byte, jelikoz do ted se nikdo neodvazil v byte jist natoz si tam neco nechat!!

Mila po,oc prisla od Maleka, tunisana kamose, co prisel navecer a prvni co bylo ze vzal hadr a sel taky delat. Pro me sok!! chlapi tady si nejsou schopny dojit ani na nakup a hned rikaj nam holkam!!! Je pravda, ze ten druhej co prisel s nim se sve role zastal a delal nam dobreho DJ:) a koukal, jak nam to dobre odsypa!

Pracovni krize zazehnana

Sice jsem v praci tyden, moje sny o super praci se rozplynuly hodne rychle. Prace co jsem dostala zadanou vubec neodpovidala puvodnimu planu, jelikoz jsem mela nastarosti pruzkum trhu, zjistit informace, zpracovat, sepsat. Dalsi diplomka... z cehoz jsem mela pochopitelne osipky vzhledem k tomu, ze jsem jednu prave dokoncila!!

AIESECarce jsem vysvetlila situaci, co je spatne, jak bych to chtela zmenit a ze jsem nasla uz jinou firmu... rozhovor byl sice mily, rozumela mi, vsechno.. jenomze kdyz mi mela dat vedet jestli by ta dalsi firma byla jeste volna, ze bychom zacali resit muj odchod, dostala jsem sms, ze zitra prijde za mnou do prace a budem to resit s sefem. Trosku podraz, ale budiz.. Kdyz jsem se ptala co presne budem resit, tak pry ze sef o tom musi vedet predtim, nez cokoli.. Tu druhou firmu samozrejme nezjistovala, takze bych nemela kam odejit, jelikoz samozrejme nechteji abych odesla do jine firmy, jelikoz ta patri jine pobocce.

Tak jsem necekala az slecna rano prijede, pockala jsem az dorazi sef a sama mu vyklopila co je problem, co se mi nelibi, co bych chtela delat atd nez aby to tlumocila slecna v arabstine a ja sedela vedle jak trubka a jenom se blbe smala (trosku klasika tady).

Nastesti sef se ukazal jako machr, ocenil, ze jsem mu rekla co se deje, hned volal nejake sve kamaradce, kam jsme se hned vydali.. Dopoledne jsme stravili tim, ze mi vypraveli co se (ne)delo ve vision virtuelle a co je potreba udelat, aby to cele slapalo, ze uz jsou klienti, co maji zajem!! Jak jsme se o tom bavili, zacala se mi rysovat predstava, ktera se mi hodne libila.. tak jsme se na tom shodli a ted mam za ukol mrtvou spolecnost vzkrisit, pripravit promo materialy, pripravitp rezentaci produktu, nastavit modely naceneni.. a od zari (az nebude vedro a skonci ramadan:) se sefem objizdet reklamni agentury.. resp. to je na sefovi, ja se budu starat o to co s nima domluvi..

No, vypada to krasne, jenom kdyby veskera dokumentace nebyla v arabstine:))) Ad oufam, ze to nezustane jenom u krasnych predstav a slibovani!!!

úterý 5. července 2011

Kdyz se bohate deticky nudi...

Patek byl ve znameni novych stazistu a super planu na vikend. Prijela Maria z Argentiny v noci, nikdo o jejich prijezdu netusil, chudera nemela poradne kde spat:/

kazdopadne jako mensi naplast nam vsem prisel vhod vikend, kdy se panove z AIESEC Medina rozhodli jet k jednomu z nich domu. To by nebylo nic zajimaveho, kdyby se nedejdnalo o mega vilu v Hammametu (nejturistictejsi misto v Tunisku) s bazenem, komplexem dvou baraku a super velkym bazenem hned vedle plaze navic s vlastnim sluzebnictvem..

No tak jsme vyrazili v sobotu behem dne, cekali az vsichni skonci v praci.. ja nastesti nepracuju v sobotu, by me zabilo:))

Cestou ze koupime nejaky to pivko, vino, pohoda.. az na to, ze se jednalo o muj prvni poradny cultural shock tady!!! Obecne alkohol clovek v obchodech nenajde, jenom v tech nejvetsich obchodakach. Navic to je uplne oddelena cast obchodu s vlastni prepazkou a vlastni kasou. na vyber jsou cele dva druhy piva, 3 druhy vina (bile, cervene, ruzove!!!) a rum. Tot vse!!! jako holka/zena stat v rade je absolutne nepripustne, jedine chlapi a jeste navic chovajici se diskretne. koupne lahve se museji okamzite schovat do cernych nepruhlednych tasek.. takze okamzite kazdej vi, ze to nejsou banany.. a idealne okamzite odejit z obchodu, tvarim se mega nenapadne a zmizet... wow.. a to to pivo neni ani poradne alkoholicke:/ a vino fakt neni dobre.. a to nejsem zadna fajnovka!!

Kdyz jsme dorazili na misto, prekvapive tam byla uz velka skupina z 90 procent kluku,, uz trochu pod vlivem. chudaci; nejsou zvykli, tak jim to dema problemy:)

Sice jsme vsichni byli cizinci, ale po chvili se prolomily ledy, na to jsou Tunisani odbornici:) a hned jsme byli pozvani ke stolu k veceri... 5 druhu jidla, jen si vybrat co hrdlo raci.. vse genialni az na fakt, ze krome melounu vsechno neskutecne palilo!!!!!!!

mezitim uz jsme se vsichni tesili do bazenu, takze hura do plavek a bazen s vyrivkou:) nas 5 holek v plavkach zpusobilo takovy rozruch, ze jsem se i ja citila jako hvezda prvni velikosti:))

Coz samozrejme opadlo jakmile jsem se zacala bavit s tim klukem, co tady bydli ... a mimochodem bydli aji v dalsich peti takovychto baracich, na stredni skole se kamaradil jenom s lildmi ze stejne majetkove vrstvy, ale diky AIESEC pochopil, ze i o statni lide mohou byt jeho kamarady... a dalsi podobne hlody.. chudak clovek, netusi nic o realnem svete.. navic jeho znamky odpovidaji jenom na to, ze studuje verejnou vysokou skolu. Jeho bratranec studuje na Sorbone v Parizi, troku rozdil.

Nejvic jsem se divila v jeden okamzik, kdyz jejich babicka se na nas prisla podivat, libilo se ji jak se bavime. Najednou vytahla z kapsy iPhone a fotila a tocila videa!! mohli ji byt kolem 70, ma muj respekt.

Vecer byl ve znameni povidani a hrani na kytaru v doprovodu vice ci mene znamzch pisnicek. Arabskych samozrejme. Chvilema se objevilo neco francozskeho, ale fakt vyjimecne. Takze mi cizinci jsme se brzo odebrali ke spanku.

Rano po vydatne snidani jsme se opet vydali k bazenu a temer ani nevytahli paty, jenom kdyz nam sluzebnictvo doneslo nejaky ten meloun nebo croissant.

Jenomze.. z niceho nic zacali vsichni panikari, utikat z bazenu, rva na sebe arabsky.. my samozrejme netusili, ktera bije, tak jsme se nechapave drzeli davu. V plavkach jsme sedli do auta a okamzite odjeli pryc z rezidence.. Az u pozdniho obeda, kam jsme se vypravili, nam bylo vysvetleno, ze mela prijet mama s tatou a nejakou dalsi casti rodiny a ze jsou extremne verici a vsechno, takze by byli poboureni bandou mladzch lidi v plavkach uzivajicich si u bazenu.. Zajimave, ze babicce to nevadilo...

Po jidle jsme se vydali na plaz, stravili krasne odpoledne.. vecer jsem byla cervena jak rajce, takze si asi fakt budu muset koupit krem za tech v prepoctu 300kc.. DESNE!