čtvrtek 30. června 2011

Prvni rozlucka.. v Sidi Bou Said

Na to, ze jsem tady teprve tyden, uz se musim loucit s jinymi stazisty a spolubydlicimi.. Helena, francouzska, se kterou jsem si hodne rozumela dneska odjela..

Na vcera jsme byli na byte domluveni, ze se sejdem, pokecame, rozloucime.. Prisli i nejaci AIESECari, tak jsme se na bamkon skoro ani nevesli.. Po dlouhe dohadovani jsme se rozhodli jet do Sidi Bou Said. Bylo pul 10 a mesto je od Tunisu 45 min autem!! Je to ale jedno z nejkrasnejsich lest v Tunisku, primo na mori, hodne turisticke, takze nase odhaleny kolena nikoho neurazely:)

Pri ceste tam jsem mela smrt pred ocima, jelikoz nasi ridici po silnici jezdili jak Mongolove (jak se sami nazyvaji). Rychlost - nezajem, pruhy? neexistuji.. klickovani, soutezeni.. proste zabava mladych tunisanu (nebyli jsme sami takovi). Jediny okamzik, kdy jsme se dostali pod 100km/h bylo kolem radaru!!

Kazdopadne mesto nadherne, kavarna vyborna, s nejlepsi vyhlidkou na pristav a more a vzdalenejsi Tunis. Dala jsem si merunkovy dzus - coz je dady bajecny, jelikoz jejich dzus neni zadna nase trapna nahrazka dochucovadel, ale na miste spasirovane cokoli si objednate, vyborne! jediny pomerancovy dzus si ted nikde nedame, jelikoz neni pomerancova sezona:((

Behem vecera byli vsichni porad na telefonu.. najednou prisla banda dalsich AIESECaru, ze byli v tunisu, tak dojeli.. za chvili dalsi z Karthaga (coz je o kousek bliz).. pohoda!!

Cestou zpatky jsme usoudili, ze v ty 3 hodiny mame hlad, tak jsme se stavili k jedinemu otevrenemu jidelnimu oknu v celem Tunisu (boze, na to zijou jedine pres noc, maji jenolm jedno hladove okno!!). Nejdriv k nam prisli dva kluci z AIESEC, jen tak, protoze na ulici videli povedome auto, tak bylo jasne, ze jsme tam.. no a pouceni: pokud 100x clovek (holka z ciziny) rekne "ne, nic mi nekupuj, fakt nebudu jist, dekuju" - nic to neznamena.. takze jsem dostala svuj sendwic s veskeryma jejich majolkama a harissama a jako prilohu ty nejvic mastny hranolky v zivote. bez chuti!! jj, Tunisani jsou velice mily a druzny narod... :)

středa 29. června 2011

Zacinam pracovat :)

jak jsme dojeli, tak jsem pak po 2 hodinach spanku vstavala a mela se jit predstavit do prace.. AIESECari pro me prisli pozde, pak jsme cekali na sefa, co byl nekde pryc...

nakonec me vzali do kavarny, jsme se bavili, povidali.. vyklubal se z nej takovy mirne uchylny tatik, co porad opakuje, ze se moc nepracuje, ze se jenom ji a keca... na obed me vzal do hotelu Sharaton, neco jako Hilton.. konecne dobre jidlo, ktere nepali, nehrozi tam papriky nebo jejich hnusna cibule.. jsem se prejedla jak dobytek.. navic mi objednal slivovici, ze prej neco takoveho urcite nemame... no, nemame.. slivopvice delana z fiku.. nase chutna lip!!!

odpoledne jsme se bavili co bych mela delat, tak mam nejakou predstavu.. hodne samostatna prace, hodne podle toho jak si to udelam vice ci mene zajimave... mam udelat pruzkum trhu v oblasti co tady firma dela, jake jsou stanoviska sociopravni struktury atd.. Firma dela to, ze stavi baraky a pak rozprodava byty a prave potrebuje vedet jestli banky maji zajem a chut lidem pujcovat penize na bydleni, jak to bude po revoluci s pravni upravou, co si lidi mysli o firlme, jestli ji znaji atd...

vtipne bylo, ze jsem dostala sms od aiesekaru, jestli chci v 5 hodin prijit, ze maji nejake planovani projektu.. sef me pustil vpohode.. chtela jsel odejit v 5 hodin, jenomze muj pocitac ma spatne narizeny cas, takze jsem omylem odesla uz ve 4... ale dobre, no :)

vecer jsem se seznamila s casti pobocky, pokecali jsme, hodili me na byt, takze jsem nemusela platit za taxika zpatky, coz potesi:)

Normalne zacinam pracovat v 8, tak jsem druhy den v pul 8 vychazela, ze pujdu pesky, projdu se.. ale to vedro!!!!! 30 stupnu uz takhle rano, desne.. sef me po chvili vzal podivat se po projektehch co maji po meste, v tom vedru (uz 40 stupnu!!!!! jsme chodili po barakach.. byla s nama jeste byvala stazistka, Tunisanka, tak jsme se bavili.. pak nas zatahnul do jeho oblibeneho obchodu, ze to prej musim ochutnat.. nevim jak se to jmenuje, ale jidlo, co se pripravuje tak, ze smichas vsechno co chces... coz v mem pripade byla polovila veci ani ne, jelikoz ty jejich papriky a paprikovy pasty fakt nemuzu.. a pak to jis na stojaka jenom s bagetou.. jenom ja tam vypadala jako trubka, kdyz jsem si rekla o pribor:/

jedine co se tady da pit je voda a Coca cola, jelikoz vsechno ostatni je delane tady a bud to ma prisernou chut nebo to je odporne sladke:/

no a ted sedim odpoledne v kanclu a jsem na internetu a udelala jsem jenom minimum prace.. kluk co tady pracoval predemnou mi psal at necekam ze budu pracovat nejak moc, tak 1-2 hodiny denne.. a asi mel pravdu, i ostatni zamestnanci (jakoze i se sefem a se mnou 5) porad kecaji nebo kouri.. uvidime. mam pustene ceske radio, jsem v kancelari sama, sice bez klimatizace ale je tady hodne moc prijemne

jenom tim ze neni moc prace ten cas moc neutika.. a neni to to co jsem si predstavovala.. i kdyz jsem se s typkem bavila, atk vsechno bere lezerne, porad vtipy, sama jsem se musela ptat co chce abych do te moji prace o trhu psala, navrhovala sama dalsi veci... cekala jsem, ze bude vic prace, ze me bude kontrolovat, zadavat vic prace atd.. zatim to tak nevypada, uvidime jak se to vyvine...

Zacatky...

Druhy den mi bylo oznameno, ze muj sef je ve svycarsku, takze se do prace pujdem predstavit az v pondeli, coz znamenalo 5 dni relativni nudy, kdyz nikoho jeste neznam a hodne lidi je pryc na prazdniny..ve stredu jsem se sla projit po okoli, jenolmze takovej parak byl, jsem omdlivala, navic jsel porad bloudila, tak jsem zalezla pres to vedro na pokoj a spala z unavy z tepla.. ve ctvrtek jsem rikala, ze na to kaslu a stravila jsem cely den v posteli.. coz bylo fajn.. vecer jsem byla se spolubydlicima venku a ony ze to je jejich posledni vikend, tak chteji neco podniknout.. a pry jedna byla pozvana na jih, tak ze jedou a jestli chci jet taky.. jelikoz je to hned poust a palmy, no tak jasne, ze jedu..

byla to docela silena cesta, jelikoz jsme jely autobusem plnym tunisanu, jedine holky tam a navic turistky.. cesta utekla prekvapive v pohode, jely jsme odpoledne, takze jsme se kochaly prirodou.. fascinujici!!! nejlepsi byly divoky velbloudi toulajici se a lezici blizko ci daleko od mesta.. Mesto Tozeur samotne je fascinujici, jelikoz je krasne, relativne civilizovane, relativne dost zelene.. na to, ze to je vlastne mesto v pousti, v krajine kde nic jineho neni.. jenom velmbloudi a pisek..

byli jsme tam jedini turisti, takze maximalni pozdvizeni:)) sli jsme si dat veci na hotel a hned k te rodine na veceri.. bydli pry hodne tradicne v puvodni casti mesta.. coz znamenalo v hradbach, kde meli dvorek, malou koupelku; naproti kuchyn, naproti pokoj s televizi. ji se a spi se venku, zadna klimatizace.. proto jsme fakt o cenili, ze jsem ja jeste s tou druhou holcinou spali v hotelu s klimatizaci:)

k veceri jsme meli typicky tunisky couscous.. palive jak svina!!!! ale vyborny!! vecer jsme se sli jeste v noci projit do oaz, nic jsme nevideli jenom slyseli cvrkat nejaky zvirata a citili vodu:)

v sobotu jsme rano vyrazili do muzea kde byla historie lidstva v navaznosti tuniske historie.. az jsem byla prekvapena jak bohatou historii maji za sebou!! (shame on us, co se fakt u nas ve skole clovek fakt nedozvi)

na obed jsme sli zase k rodine, tentokrat jsme jedli neco, co nedokazu popsat, ale kazdopadne to bylo opet dost paprikove.. az jsem nakonec do jedne papriky kousla no a to byl ohen!! nebylo mozne to nicim zajist, zapit, nic!!! navic ty jejich limonady se nedaji pit jak jsou sladky a voda z kohoutku je riskantni a smrdi!!! jedine co pomohlo byl olivovy olej, chvala bohu!

odpoledne jsme museli byt jako tunisani, tak jsme si dali siestu.. no a spali jsme do 6 vecer:) pak jsme jeste za svetla vyrazili po meste se podivat, oazy znova za svetla.. oni to maji rozdelene jako posezeni v oazach pro muze a rodiny s detmi.. neexistuje verze pro zeny/spolecne/cokoli... navic ta panska cast ma bazen, rodinna ma navic jenom jeden vozik zmrzliny, zadny bazen!!!!

v nedeli rano jsme vyrazili na poust. meli jsme objednaneho kone s kocarem (zadny luxus!!!!!!! naprosto funkcni zalezitost!!) ten nas pres palmy dovezl az k brane pouste, kde nas hned odchytili lidi s velbloudama.. a meli jsme hned sok, jelikoz tam na pomezi pouste meli postavene hotely s golfovym hristem!!!!!!!!!!!!! a zalevane v tu dobu vodou!!!!! neskutecna pest na oko.. museli jsme kousek slapat, abychom dosli na tu pravou poust.. a to byl dobry haluz - pisek kam dohlednes.. a ani ne tak krasne zluty; jak jsem cekala:(

po obede a kratke sieste jsme se rozhodli udelat revoluci, ze se pujdeme vykoupat do bazenu, co maji panove u sebe.. jelikoz jsou ve vetsine zalezli u sebe v dome.. jsme tam dosli, v plavkach pripravene.. byl tam cisnik a jeden stul obsazeny.. presto jsme nemely odvahu se svleknout, pro ne to bylo jak porno skoro... tak jsme vyhrnuly kalhoty a smocili nohy.. uz to nemohli rozdychat a posilali nam koktejly a dalsi napoje...

vecer jsme vyrazili smer zpatky, plny bus opet, vedle me si sednul nejaky hoooodne smradlavy pan, tak jsem nespala vubec:/ a to jsme jeli pres noc, od deseti v noci; prijeli jsme do tunisu ve 4 hodiny v noci, vzali si taxika a za chvili v posteli..

Konecne tady!!

po tom co jsem rikala ohledne letiste a zmeny letu.. jsem konecne dorazila na misto.. lidi z aiesec na me cekali, tri kluci.. anglictina jim moc nesla, me zase nesla moc francouzstina, byla jsem unavena, smradlava, no vtipne.. hned mi koupili tuniskou simku, dali nejake uvitaci brozury a jeli jsme na byt. musim rict, ze co se tyce uvitani a celkove reception neni co vytknout!

dojeli jsme na byt hnedka, kousek od letiste (ktere je samotne soucast mesta, ne nikde mimo). Tam jsem mela prvni sok! byt sice velky, ale neskutecne spinavy a hlavne plny svabu.. jakoze hodne svabu. kuchyn se kvuli tomu ani nepouziva, navic tam nejde svetlo, takze kdys se otevrou dvere, je jenom videt jak se vsechna zvirata rozutecou do tmy.. fuj!!

koupelka ma navic takove specifikum, ze nema zaves (to OK), ale voda se pak shrnuje do jakehosi odpadu, ktery je zacpany a spina je pak vsude kolem. jeden spolubydlici si kvuli tomu nasel jine vlastni bydleni, tak se brzo stehuje, vetsina ostatnich lidi jsou tam na 3 mesice, tak to nejak extra neresi...

pondělí 20. června 2011

Na letisti je krasne !!!

Tak jsem se dostala na letiste do Vidne po 5 hodinach v buse. Odjizdela jsem v pul jedne v noci, abych stihla odlet v pul 12. Jenomze zrada!!!! podle vseho je muj let zmeneny a odlitam a z v pul pate! tzn 10 hodin na letisti, kde maji nastesti wifi zdarma!!! ale nic moc moznosti se sednout, natoz lehnout a dospat deficit! :)

S tou zmenou letu me to fakt stve, jsem mohla odjizdet dneska rano a vsechno krasne stihnout... no co uz, aspon priletim na misto navecer, kdyz uz nebudou takova vedra... coz taky neni k zahozeni.

Podle aktualniho pocasi je v Tunisu 27 stupnu (ted rano!!!!) a mirne prsi...

neděle 19. června 2011

Zitra odjizdim!

Temer vse pripraveno na zitrejsi odjezd. Rozlucka s prateli uspesne za mnou, ted je potreba dospat spankovy deficit... zitra posledni den na to, abych stihla zaridit pojisteni na celou dobu, rozloucila se s pribuznymi a rodinou, sbalila kufr a vydala se do Prahy na Florenc, odkud se dostanu do Vidne na letiste.

Dobre je, ze Student Agency jezdi primo na letiste nekolikrat za den, tak se nebudu muset plahocit neznamo kudy a radsi budu ve Vidni na letisti cekat nejakych 5 hodin.

Muj uplne puvodni primy let byl zmenen nedavno, takze budeme mit mezipristani v Belehradu, kde pry budeme 50 minut sedet v letadle, ani nevystupovat.... super! Beru si knizku a polstarek na cestu:)

pátek 10. června 2011

Tak uz to zacalo...

To, ze jedu do Tuniska na staz vim uz delsi dobu... presto to byla stale vec na druhe koleji... Nyni, 10 dni do odjezdu uz je situace trochu jina...

Jen co jsem minuly tyden dokoncila studium na vysoke skole, hned zacala cestovni horecka spojena se spoustou vyrizovani. Novy pas, viza, nakupy, pojisteni, ockovani..??

Viza byla v pohode, jenom me fascinovala avantgardnost Tuniske ambasady.. razitko do pasu a udaje rucne vyplnene... to uz i Indie je viz advaced:)

No, kazdopadne jsem v Cechach hodne narazila s tim, co si muzu koupit na sebe... sukne a kalhoty jsou bud uplne dlouho nebo prilis kratke.. tudiz nevyhovujici mistnimu prostredi. Tricka vetsinou s velkym vystrihem. Taky spatne... Nakonec jsem se rouhodla veskere usili vlozene do nakupovani presunout do volnych finannich prostredku vyuzitych prae az v Tunisku... tam snad prodavaji veci co jsou vhodne pro jejich pomery!!!!